Skip to content

Upptäcktsträning den nya träningsresan

IMG_0028
Vilken träningsform är den smidigaste, effektivaste och som oftast blir gjord när man är ute och reser oavsett om det är i tjänsten eller nöjesresa?

Tänkte redogöra lite kring mina tankar när jag är ute och reser, vilket sker varje vecka mer eller mindre

Cykling – oftast inte, vem drar med sig en cykel på flyget till Stockholm över dagen eller till Bangkok på solsemestern, inte jag i alla fall, visst man kan låna men oftast vill man ha med sig sina egna cykelskor, hjälm etc. Som sagt jag ser inte det som det mest effektiva alternativet eller ens smidigt. Cykling är bäst att utföras på kända vägar med egen cykel.

Simning – här börjar vi närma oss det som är smidigt, ett par speedos, simglasögon så klarar man sig enormt bra, men så var det där med simhallar….finns de överallt? Och framförallt öppnar de när du vill simma, jag har gjort några tappra försöka genom åren men det slutar oftast med ”Ingen simhall, dåliga öppettider, avlägset ska dock tillägga att här ger jag mig inte, kakelplattorna ser annorlunda ut på andra simhallar och det finns alltid nått annat än den ordinarie simhallen som skapar frustration. På solsemestern är det förstås vinn vinn situationen, ryggläge i solstolen och magläge i havet.

Gym – helt okey framförallt om man gör det till en vana om man besöker ställen ofta då börjar man lära sig vart utrustning finns samt det viktigaste vilka tider man inte ska besöka gymmet, det finns många saker som jag kan störa mig på vid ett gymbesök, värst är gruppen av kompisar som tränar tillsammans som ockuperar en station/utrustning, de är 3-4 st en tränar och 3 tittar på och sedan byter man… men hallå detta är lika förbjudet och irriterande som bröstsimmare i en snabbana/fartbana i simhallen. Smidighet och effektivitet håller jag delvis med om.

Löpning – upptäckslöpning är något som fascinerat mig genom åren, när man besöker en ny plats som för min del oftast sker i jobbet eller kanske på semestern. I Jobbet har jag fått ofantligt många tillfällen att besöka platser som jag troligtvis inte skulle besöka privat, vissa av platserna har jag lärt känna mer än den konferenslokal man oftast varit placerad i och tack vare det har jag tom. återkommit till platsen privat, jag har upptäckt platsen genom ”upptäcktslöpning”, enligt min mening är löpning det mest ultimata vid Träningsresa eller reseträning.

IMG_0119.JPG

Smidigt – krävs inte speciellt mycket utrustning, ett par av dina favorit löparskor något att täcka nedre delen av kroppen samt den övre, går oftast ner i ett handbagage.

Effektivt – Det går att springa överallt, det kostar inget och du behöver inte vänta på öppettider eller peaktider ska vara passerade, du gör det när du vill, var du vill.

Vi är förstås alla olika, jag har alltid gillat att springa på nya platser, kroppen kan vara trött, sliten, behov av vila men att få springa på ”känn” på en ny plats är både spännande, utmanande, jag har mött människor som jag aldrig skulle mött om jag inte sprungit där, jag har hittat avlägsna platser från turiststråk som jag troligtvis aldrig skulle ta mig till om jag inte innan sprungit en sväng och ”upptäckt”. Familjens semestrar har oftast blivit mer effektiva, jag har lärt känna vägarna till diverse sevärdheter, supermarkets, bank, apotek utan att behöva leta reda på dessa, jag har tom. tjänat pengar på det….en gång hittade jag en 500-hundring på en gata, troligtvis skulle någon annan funnit den om jag inte hade ”upptäcktslöpt” förbi den där platsen, jag har fotat magiska bilder oftast utan andra turister då jag tagit mig till sevärdheter utanför ”turisttider” och i löpskorna. Jag har varit med om en del hemskheter också förstörda kläder, knän, armbågar, telefoner etc de ingående detaljerna besparar jag er.

Några av mina ”upptäcktslöpningar”

Manchester – England Tjänsteresa med fyra kollegor, vi bodde mitt i centrala Manchester tre nätter, konferenslokalen låg runt hörnan från hotellet, mina kollegor såg en lokalpub/restaurang, hotellet, några butiker, konferenslokalen samt vägen mellan flygplatsen och hotellet förstås, jag såg ganska mycket på 5 löprundor, historiska platser och häftiga byggnader så som Old Trafford där Manchester United spelar sina hemmamatcher, jag avverkade nästan 7mil på gatorna och omgivningarna av Manchester och så här i efterhand så återvänder jag gärna, jag vet vart det mesta ligger i denna häftiga stad med historiska anor. Västerås Tjänsteresa trevlig sådan men usch vilken tråkig plats på jorden, bodde ganska centralt och försökte lokalisera via en karta en lämplig runda på ca 10km, vart jag än sprang under dessa 2x10km som det blev så blev jag varken imponerad eller kände någon större längtan att komma tillbaks, ialalfall för att springa här. Ledsen Västerås men ni imponerade inte på mig, har jag missat nått jag borde se? Kontakta mig och jag kommer gladligen och springer där ”om” det finns nått att se på.

Östersund Oj oj oj en av mina absoluta favoriter när det kommer till att upptäcktsspringa i Sverige, jag har varit här ganska många gånger och jag vågar påstå att när det kommer till asfalt/grus löpning finns de få som inte bor/bott i Östersund som slår mig, gissningsvis har jag sprungit på 75% av alla gator i Östersund, varför sprang jag inte i skogen? 99% av de tillfällen jag besökt Östersund har varit i tjänsten och under vinterhalvåret, gissningsvis har jag sprungit närmre 50mil i Östersund. Springer alltid på morgonen och kvällen vid Östersundsbesök, morgnarna är bäst kall krispig luft och inte så blåsigt, eftermiddagarna kan vara ganska blåsiga. Vid ett tillfälle tog jag bussen till Brunflo och sprang tillbaks till Östersund, bara för att se något annat J

San Fransisco Sju nätter och en tuff tidsomställning gjorde att skinnet på fotsulorna nästan lossande efter detta besök, ja jag blev faktiskt tvungen att köpa nya skor vid besöket. Vaknade redan vid 0330 första morgonen (ja det blev inte bättre) snörade på mig löparskorna redan vid 04 och gav mig ned till natt portiern där jag frågade om en ”säker” löprunda att starta med, han tog fram en karta och markerade en gräns (strax bakom hotellet) och sa här får du INTE springa, här åker inte ens polisen in ensam, jag drog iväg i riktning mot Fischermans Warf, jag passerade Gucci butik efter Gucci butik och allehanda finbutiker, när jag kom ned till hamnpromenaden vid Fischermans Warf inser jag att jag inte är ensam, det är löpare överallt, en fantastisk känsla att det finns någon som jag, första upptäcktslöpningen i San Fransisco slutar på dryga 18km. kommande dagarna sker samma sak och jag plöjer den ena gatan efter den andra springer bland annat ut till Golden Gate bron tre gånger, vid ett av tillfällen så springer dessutom över bron typ 0530 på morgonen. Sju nätter i San Fransisco slutar med 12mils löpning och känslan av detta besök kommer följa med mig länge

0D19A23F-1C18-4461-B4BC-4B5B02BC4F04 88856457-F747-4FD5-B484-AE601B74A80D
38395C68-9593-46E0-A5AB-E18AC8471EDD FullSizeRender (3)

Koh Samui Under 2000 samt 2001 jobbade jag som reseledare på Koh Samui i Thailand, en härlig plats och jag var placerad här under nästan ett helt åt så det klart man känner ön, vägarna ja tom. lokalbefolkningen. Årsskiftet 2014/2015 spenderade vi en vecka där under familjens fyra veckors resa i Thailand, självklart ska man ge sig ut och springa och i Thailand springer man endast på morgonen innan eller i samband med soluppgången pga. värmen, första morgonen så drar jag ut för att ta min vanliga 10km runda allt medans familjen fortfarande sover, jag springer vilse på platsen där jag spenderat ett år….hur är det möjligt? Delvis hade ön exploaterats ganska rejält men också euforin att springa i dessa miljöer, man glömmer tid och rum och helt plötsligt är man jagad av en herrelöshund tar en avstickare på en väg och vips ”vart är jag” kartor behövs ju inte eller? Jag känner ju ön, rundan slutar 18km och en helt slut Micke, inget vatten ingen energi löpningen skulle ju bara ske i 45-50min dvs 10km

FullSizeRender (2).jpg

Att springa och upptäcka har blivit en hobby och samtidigt en del av min träning, jag reser numera aldrig utan mina löparskor, skulle ni någon gång kolla ned i mitt handbagage under en dagstur till Stockholm bli inte förvånad om där ligger ett par tajts, strumpor, t-shirt och mina löparskor, vem vet det kanske bli en försening på ett flyg och vips har man 45min där man kan springa en sväng och upptäcka en nya plats eller bara springa för att det är så underbart och dessutom hälsosamt. Hur gör man med dusch ombyte etc? STOPP se inte problem se möjligheten, jag har ”raggar” duschat på en toalett i en hotellobby, jag har lyckats ta mig in på ett gym, jag har nyttjat mitt träningskort på gymmet fast på en annan plats i Sverige det löser sig alltid.

”Den bästa träningen är den som blir av” och spring den gärna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

crawlkurserbloggen
Assign a menu in the Left Menu options.