Skip to content

Vinst och premiär för Marstrand Open Water Ultra!

Väckarklockan ringer 3.30. En gryta med köttfärssås och spagetti står redo i kylen. Innan vi lade oss för att sova sa vi att det är enklare att gå upp jättetidigt än halvtidigt. Så känns det inte alls när vi trycker munnen full med kolhydrater, fett och proteiner.

Bild Marcus Bülow

Anna är världens gladaste swimrunner. Bild Marcus Bülow

 

Dimman ligger tät och man kan endast ana konturerna av Marstrands fästning när vi glider över med färjan. Vi resonerar lite med ett herrlag hur lång tid det kommer att ta sig igenom banans tre varv. De gissar på nio timmar, jag är lite mer optimistisk och tror 7,5 timmar.

Vid racebriefingen får vi veta några mindre ändringar i bansträckningen. En snabb analys ger svaret att ändringarna innebär ett par km extra simning och lite kortare löpning. Banan bestod av tre varv runt Marstrand och delar av Klåverön. Varje varv innehöll 12 simningar och i huvudsak ganska korta löpningar. Äkta swimrun och totalt knappt 50 km.

När starten går klockan 6.00 har det hunnit ljusna och dimman har börjat lätta. Det var nog tur eftersom löpningen på Marstrand skulle visa sig vara bitvis teknisk. Vi håller ihop med övriga lag runt Marstrands. Ett ganska lugnt tempo så vi hinner verkligen njuta av den fantastiska morgonen. Vi märker direkt att vi är lite snabbare på simningarna. Skönt att veta eftersom vi hade ungefär 10 km simning att se fram emot under dagen.

Bild Marcus Bülow

Vid Strandverket. Bild Marcus Bülow

Dags att simma från Strandverket på Marstrand till Klåverön. Havet ligger lugnt och helt okej flyt i simningen. När vi testade att simma sträckan några veckor tidigare gick det rejäl sjö. Nu kändes det lätt.

En bit in i den första löpningen på Klåverön är vi helt vilse. Var det den grinden, eller den? Nä ditåt pekar Anna och jag följer efter. Efter 5 minuter vänder vi tillbaka. Nu då? På håll ser vi de andra lagen komma ikapp. De har hittat rätt väg och vinkar åt oss för att visa vart vi ska. Tack! Återigen i samlad trupp. Suck. Men stämningen är ändå god och tempot ganska lågt jämfört med den rusch vi gjorde på den längre löpningen. Vi bestämmer oss för att inte stressa, ingen idé att riskera att springa fel igen.

Simningarna ute vid Ägglöseskären och Ärholmen och Likareviken är fantastiskt vackra. Vi turas om att dra. Vid varje andetag åt höger skymtar Marstrands fästning. Magiskt!

På väg tillbaka mot simningen till Marstrand har vi återigen skapat en lucka. När jag tittar på Anna ser jag att hon tänker precis samma som jag. Den här luckan ska växa. Vid varvning har vi hållit på i 2 timmar och 43 minuter och vi är riktigt taggade på nästa varv.

Bild Marstrand open water

Bild MOW Swimrun

Tillbaka på den längre löpningen springer vi snabbare än vid första varvet. Bra tecken. Vid vätskestationen belönas vi med lakrits. Perfekt kombination av sött och salt. Funktionärerna på Klåverön är fantastiska. Publiktrycket vid Öloppet och andra större tävlingar är mäktigt men vägs upp av det personliga och varma mottagandet vid energistationerna under dagen. Att någon annan kan glädjas och vara så entusiastisk åt att vi springer omkring en heldag i våtdräkt är svårt att förstå, jag hoppas vi lyckades förmedla hur mycket deras peppande betydde. Under dagen får vi smaka på hembakade bullar och kakor, köttbullar, bananer och choklad.

När vi beger oss ut på det tredje och sista varvet har vi hållit på i nästan 5,5 timmar. Det andra varvet gick lika snabbt som det första vilket var ett gott tecken med tanke på att det börjat blåsa och simningarna blivit betydligt stökigare. Nu har det samlats mycket folk vid uppstigningen på Marstrand. Annas familj är också på plats. Och solen lyser med full kraft.

Bild Marcus Bülow

Bild Marcus Bülow

Vi fullkomligt flyger fram över Marstrand. Nu känner vi banan och behöver inte hålla igen för att inte springa fel. Springa, simma, springa, simma. Vi kommer ikapp några lag som kör sprinten. Jag hör någon ropa mitt namn? Jag tror det där var en kollega säger jag till Anna. Alla kör swimrun svarar hon tillbaka och ler.

Sista simningen till Klåverön är betydligt stökigare än tidigare. Vågor och strömmar kastar oss hit och dit men vi tuggar på under ständigt uppsikt av sjöräddningen på vattenskoter alldeles intill. Första tävlingen med egen följebåt. Säkerhetsorganisationen är på topp.

När vi går i land på Klåverön för sista gången kan vi inte ens skymta de andra lagen. Vi konstaterar snabbt att det här gick ju bra. Vi bestämmer oss för att testa att öka farten på den sista längre löpningen. Vi kopplar ihop oss med kort lina och lägger oss i 4.40 tempo. Och det funkar. Att kunna öka farten efter mer än 6 timmar känns som ett bra besked inför ÖtillÖ.

Vi räknar ner efter varje löp- och simsträcka och snart har vi bara simningen tillbaka till Marstrand och målgång kvar. Med hundra meter kvar av simningen kan vi börja höra publikens jubel och när vi kliver upp ur vattnet kan vi se att det samlats massor med folk. Med ett stort leende spurtar vi den korta sträckan och går i mål efter 8 timmar och 15 minuter.

Bild MOW Swimrun

Bild MOW Swimrun

Bild MOW Swimrun

Bild MOW Swimrun

Vilken dag! Stort tack till arrangörer, funktionärer och publik. Nästa år hoppas vi att fler får chansen att uppleva denna fantastiska bana.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

crawlkurserbloggen
Assign a menu in the Left Menu options.