Skip to content

Utö swimrun 2017 race report

Målsättning var mycket enkel, komma i mål totalt slutkörd med känslan att vi pressat oss hela vägen. Efter debaclet i Kroatien var det läge att plocka fram fighting spirit. Precis som första gången när vi körde Utö. Vi pratar fortfarande om det ibland: den där gången när det glödde runt fötterna i ljungen under kraftledningen.

Samtidigt lite tvekan. Jag fick bryta Göteborgsvarvet på grund av smärta i knäet. Anna sprang flera minuter långsammare än plan. Formen? Kroppen?

ÖTILLÖ UTÖ – 2017. Foto: JakobEdholm.com

Anders Malm på moped i starten var utbytt till Anders Malm med kanon i starten. BAM! Som vanligt alldeles för högt tempo. Rakt upp för Anna-backen. Den hon släpade mig uppför när vi grejade 9:59:59 på ÖTILLÖ i höstas. Bra start, tror vi kommer fram till första simningen som andra mixlag. Lite nojig att vi skulle komma ifrån varandra eftersom man inte fick ha lina (pga risk för trassel). Tror både jag och Anna var lika förvånade att se varandra vid uppstigningen på andra sidan! Då visste jag att detta var Annas dag. Perfekt, då ska jag bara se till att göra mitt jobb också.

ÖTILLÖ UTÖ – 2017. Foto: JakobEdholm.com

Skog, klippor, berg, grusväg forsar fram under våra fötter. Simningarna är kalla men inte iskalla. Löpningen är varm, dödsvarm. Det går bra. Vi lyckas fånga snabba fötter på simningarna och hittar bra ryggar på löpningen. Så fort vi kommer in i skogen drar vi ifrån. Anna tar ledningen och jag får verkligen pressa för att hänga med på de smala knastertorra stigarna. Mjölksyran fullkomligt sprutar i de branta partierna men vi blir rejält belönade i de svalkande simningarna.

Vi har förstått att vi ligger fyra i mixklassen sedan första simningen. Vi ser 2an och 3an på simningarna. Vi gissar att de är några minuter framför oss. Känns som ett kvitto att vi håller ett ok tempo. Vi simmar förbi vår kompis Erik Froode, för att vid nästa löpning se honom springa förbi på lätta steg.  Så håller vi på, i princip hela vägen fram till mål. Ungefär halvvägs kommer det första damlaget med Eva och Kristin ikapp oss. Ännu ett bra tecken, vi trodde de var långt framför oss. Vi bestämmer oss för att bita ihop ordentligt och hänga på deras tempo. Nu börjar vi bli möra men vi biter oss fast. Tack för draghjälpen, och sorry om vi sprang, simmade och flåsade er i nacken.

ÖTILLÖ UTÖ – 2017. Foto: JakobEdholm.com

Så kommer den långa platta löpningen tillbaka mot starten. Typ 7 km grusväg. Tryckande värme. Svårt att förstå att det kan vara så jobbigt att springa. Ett gäng herrlag passerar, ingen fara, inga gröna mixlag i närheten vad vi kan se. Men nu får vi verkligen kämpa för att orka hålla damlagets ryggar. Anna peppar. Men jag är för trött för att svara. En bit framför springer Erik och småpratar med en cyklist. Jag håller på dö. Anna peppar. Till slut kommer vi fram till simningen, skönt, och riktigt iskallt. Jag förstår på min kropps reaktion att jag är överhettad. Armarna som spagetti. Tappar alla fötter, tappar kraft. Försöker slappna av, hitta rytmen. Efter en stund släpper det men fötterna framför har seglat iväg.

ÖTILLÖ UTÖ – 2017. Foto: JakobEdholm.com

Vi kommer tillbaka till starten, nu är världens längsta 6,5 km kvar till mål uppdelat på två löpsträckor och några kortare simningar. Jag är helt slut. Anna drar, jag gör mitt bästa för att haka på. Maja och hennes lagkompis far förbi oss i ruskig fart, från plats 4 till 5 i mix, men inga krafter att svara med. Vi tuggar ändå på. Anna peppar men jag får kämpa för att inte gå i väggen. Men gläds åt att knäet verkar hålla, gläds åt att få göra detta ihop med Anna, men framförallt gläds jag åt att vi snart är i mål. Vi passerar mållinjen efter 5 timmar 10 minuter. Plats 5 mix och 28 totalt av ca 260 startande lag. Dödstrött och nöjda med vår insats!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

crawlkurserbloggen
Assign a menu in the Left Menu options.