Skip to content

Ötillö Hvar – En smärtsam start på säsongen 2017

Havet lyser hela vägen upp till flygplansfönstret. Klarblått. Jag ser så mycket fram emot att få slänga mig i det klara vattnet och att känna tävlingsnerverna börja darra och få utlopp igen.

Namnlös2

Flyg till Frankfurt, väntan, flyg till Split, väntan, färja till Hvar och direkt in i hetluften och race briefing. Många välkända ansikten och kära återseenden. Förväntan i luften. Årets första swimruntävling var på gång och vi var så laddade! Platsen magisk. Omgivningarna. Höga berg. Kristallklart vatten, perfekt temperatur i luften. Som alltid, verkade det bli ett grymt arrangemang!

Namnlös4

Vi laddade kvällen innan tillsammans med våra vänner Magnus och Michelle och kompisarna från Crawlkurser Sjöodjuren Sara och Emelie som samma dag hade tagit en andraplats i sprinten och en tredjeplats totalt. Sjukt inspirerande! Taggade av deras prestation och att få tävla igen åt vi som vanligt köttfärssås och spaghetti och rekade banan. Eftersom det såg ut att bli en blåsig tävlingsdag hade tävlingsledningen meddelat att delar av banan dragits om, 3000 m simning var kvar, men något längre in i bukten för att förhindra att lag skulle behöva hämtas upp i Italien…

Starten gick och 100 laddade lag rusade likt nysläppta kor på grönbete de 300 m på kajen fram till första simningen. För att undvika ett stort trassel var linor inte tillåtna förrän andra simningen. Virrvarret av grönt, rött och orange var ett faktum. Iskallt vatten, adrenalin som sprutade ur öronen, kallsupar och andnöd. Nej första simningen var ingen succé för min del direkt. Johan väntade in mig på kanten och vi passerade ett par gröna mixlag direkt på första löpningen och sprang på mot andra simsträckan som var 1800 meter. Vi kopplade lina och sen var det rätt ut i vågorna. Solen sken men vågorna växte sig högre och högre. Simningen gick bra, häftigt att få simma i vatten med superklar sikt.

Namnlös3

Nu kom vi till den delen av banan som var ändrad. Vi sprang och hämtade en flytboj och  sprang sedan tillbaka samma väg. Fördelen med detta var att nu mötte vi lagen framför och bakom och kunde snabbt konstatera att de två första mixlagen låg en bit före men att vi var sexa med flera lag precis framför.

Vi stiger i simningen på en strand och ska simma över sundet – tävlingens, och antagligen swimrunvärldens längsta simsträcka på knappt 3 km. På racebrifingen hade vi fått rådet att sikta ordentligt och vara noga med navigeringen, men vi ser ingen boj eller flagga och det är svårt att ta riktning när vågorna går höga och det är långt till andra sidan. Jag märker att Johan får tag på ett bra fötter. Yes, nu skulle vi ha nytta av alla timmarna på rulle med simgruppen i Valhallabadet. Det fanns ett problem dock. Det skulle visa sig att fötterna var på väg i helt fel riktning.

Namnlös5
Vi simmar, simmar, simmar och simmar. Jag gläds åt att det inte är lika kallt som när vi tävlade i Tyskland i höstas där vi hackade tänder under simningarna. Det går höga vågor. Det slår i ansiktet. Det känns som havet kokar. Skummar. Ryter. Kallsupar. Vatten i näsan. Vattnet är så salt att tungan blir som ”russinfingrar” men vi flyter som korkar. Det är långt över sundet och vi börjar inse att vi är rejält ur kurs. Vi har hamnat alldeles för långt åt höger och drivit en bra bit på grund av vågor och ström. Vi ser lag kliva upp på en kobbe/fyr för att värma sig och hörde sen att lag blivit upplockade efter att ha simmat i 2,5h! Till slut ser vi en flytboj och bukten vi ska simma in. Vi uppskattar att vi måste simmat närmare fyra km istället för tre, varav flera hundra meter rakt mot vågor och ström. Kliver upp, inte helt nöjda då vi direkt märker att vi tappat många placeringar. Vi ser mixedlag vi hade långt bakom oss innan simningen. Vi kör på. Springer om. Simmar om. Balanserar på vassa klippor, hinner njuta lite av den fantastiska banan som verkligen är något utöver det vanliga. Swimrunhimlen!

Namnlös6

Öarna vi springer på har sylvassa klippor, det gäller att sätta fötterna rätt. Fokus. Fokus. En simning till. Hoppar i från en klippa, hamnar i ett hål mellan två stora stenar, missar att komma ut mellan vågorna som slår upp mot klipporna. Far tillbaka in igen och BAM! Rätt in i klippan. Tappar paddeln, tappar fokus. Får svinont. Undrar om det blöder? Undrar hur fan jag ska komma ut från klipporna när vågorna fortsätter välla i och trycka mig tillbaka. Det står ett herrlag på klippkanten och ropar oroat, jag kastar mig ut, kommer över nästa våg och ut. Johans oroliga blick, min stridslystna. Kör! Och vi simmar på. Springer på. Kortare simningar, kortare löpningar. Mer och mer ont.

Namnlös7

Namnlös8Vi får information innan simningen tillbaka till Hvar att två simsträckor är borttagna på grund av blåst och ersatts av mer löpning. Perfekt! Löpdelen som vi sett fram emot, nu skulle vi komma ikapp simmarlagen som simmat om oss tidigare! Men under simningen så börjar jag känna att det här kommer inte att gå. Mina simglasögon fylls med tårar. Rinner det  blod? Hur fan kan det göra så ont? Jag inser att jag har slagit i höften rejält och märker under simningen hur höften stelnar till. Det kommer inte funka att att springa upp och ner för ett berg. Vi bryter. Jag får en apelsin av en funktionär som säger att många bryter och att folk hämtas upp med båtar. Det gör mig bara mer förbannad. Vi är inte ett lag som bryter. Allt känns tomt. Vi är på världens vackraste plats och får inte gå i mål. Vi går hem, duschar. Säger knappt ett ord till varandra. Har svårt att förstå att snipp snapp så snabbt var det roliga slut. En miss, en smäll och så mycket smärta.
Vi hejar i mål Magnus och Michelle och gläds med dem till deras fjärdeplats i loppet och kvalplats till Ötillö.

Namnlös9

Det tar ett par dagar att komma över besvikelsen. Men sakta så börjar revanschlusten smyga sig på.. Den här banan skall inte vinna över oss! Det är nästan så vi anmäler oss till 2018 års upplaga på stående fot. Nästa tävling är Utö, sista maj. Då kommer vi stå på startlinjen riktigt laddade och fokuserade att göra en bra tävling.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

crawlkurserbloggen
Assign a menu in the Left Menu options.