Skip to content

Race report ÖtillÖ Swimrun 1000 lakes

29913932214_42eaaede9b_o

Michael Lemmel: ”you are going to be hot-cold, hot-cold, hot-cold”. Mats Skott: ”no, you are going to be cold cold cold”.

Jag har ofta imponerats av race cheferna Michael Lemmel och Mats Skott väloljade organisation och samarbete när vi har rest runt bland ÖtillÖ organisationens olika tävlingar. Alltid oerhört synkade. Men på race briefingen dagen innan ÖtillÖ 1000 lakes gick deras bilder isär och endast en kunde ha rätt. Michael Lemmel sammanfattade dagen efter vid prisceremonin ”I was so full of shit…”

Vi kom till Rheinsberg och årets sista swimruntävling sämre förberedda än någonsin. Jobb, husrenovering och mycket resande hade kokat ner till endast en handfull träningspass efter ÖtillÖ. Coach Peter lät meddela att han inte alls var nöjd med uppslutningen på simpassen under T1. Förståeligt. Ibland går pusslandet inte riktigt ihop. Dessutom rejält stukad efter en rejäl sträckning i magen eller brutet revben efter att jag åtgärdat ett stopp i avloppet på ett kreativt sätt…

30225240510_a2e08bb660_b

Så där stod jag på startlinjen, 5 grader i luften 10 grader i vattnet, 35 km löpning och knappt 10 km simning framför mig och tänkte ”vad gör jag här?”.  Den overkliga känslan förstärktes av att det stod en tysk farbror iklädd frack och spelade på ett positiv.  I vanliga fall har jag och Anna hunnit prata ihop oss ordentligt, delat målbild och lagt upp strategi tillsammans. Nu hade vi inte träffats på en dryg vecka och visst knappt hur bansträckningen såg ut. För första gången kände jag mig ensam vid start.

30232088280_4e49fdd650_b

Starten gick precis som starter brukar av med en rejäl smäll och ett ruskigt tempo. De första kilometerna var plågsamma – skadan gjorde sig genast påmind. Efter att vi kunnat konstaterat att vi sprungit totalt fel till första simningen, tillsammans med ett 20 tal andra lag, fanns det inte mer tid att tänka på smärtan. Skönt på något vis att springa fel i grupp. (Någon hade vänt en pil åt fel håll…) När vi kom ner till simningen insåg vi snabbt att vi kommit rejält efter täten. Första simningen (ca 700 meter) var inte bara isigt kall utan blev också ett svårt navigeringsprojekt med många långsamma simmare. Sämsta tänkbara start men jag brydde mig inte. Och det skulle bli signumet för denna dagen: likgiltigheten.

30523458505_86609307c5_b

Efter den andra simningen (ca 1400 meter) och vid den första energistationen var vi rejält nedkylda. Det skulle visa sig att fler personer skulle bryta här än någon tävling tidigare, även många rutinerade. Jag förundras över att vi ändå ser så smidiga ut på den filmsekvens som fångade oss vid uppstigningen. Benen kändes som pinnar. Händerna avdomnade. Fötterna som bomull ”…ungefär som när man har skidpjäxor med blötsnö under”, förklarade Anna förundrat när vi tog oss uppför trapporna till Pension Schloß Drosedow.

30436632181_c77e9bf7bf_b

Vi simmade väl okey och sprang väl okey men tom blick i backen. Munnen var dock glad, fastfrusen i ett skevt leende som på någon som bara andas åt ett håll när han simmar. När jag ser de vackra omgivningarna på bild efteråt inser jag att vi inte var där. Jag såg inte de där färgsprakande trädkronorna de skira lövverken eller spegelblanka dimmiga sjöarna. Jag inser efteråt att kroppen hade stängt ner alla överflödiga intryck eller känslor. Jag minns inte så mycket från loppet förutom att tiden gick ganska snabbt. Det var egentligen inte särskilt jobbigt men det var som att kylan förbrukade all energi, kraft och känslor. Men vi hade aldrig någon tanke på att bryta. I efterhand förstår jag att det i sig var alldeles särskilt starkt just den här dagen.

30408937582_752ab8bf7c_b.jpg

Det tog oss 5 timmar 46 minuter från start till mål. Plats 6 i mix och 25 totalt (av ca 150 startande lag)

Väl i mål tinade vi snabbt med en dusch, te och würst. Vi blev fint mottagna av våra vänner Magnus och Jesper som seglat över mållinjen endast en kvart efter vinnarna. Imponerande! Med värme i kroppen och trevligt umgänge kom glädjen och energin tillbaka. Tack vänner för en fin helg och ÖtillÖ för ännu en väl genomförd tävling, även om mottagandet av de 1000 sjöarna kunde varit lite mindre kyligt…

14813427_10157576262010487_228304940_o

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

crawlkurserbloggen
Assign a menu in the Left Menu options.