Skip to content

Race report – Öloppet Sprint

Öloppet är världens största swimruntävling med ca 800 lag anmälda inför 2016 år, året då de även firar 5-årsjubileum. Det finns två klasser, en som mäter 4mil (34km löpning och 5,7km sim) och sprinten som mäter 2,2mil (19,4km löp och 2,6km sim). Jag och Julia tävlade i sprinten.

Foto: Mikaela Lindblad

Vaknar av ett ryck, det suger av hunger i hela kroppen. Bara måste äta. Klockan är 03:25. Tassar försiktigt upp och går loss i kylskåpet, nattamat efter tävling är mer tradition än mormors köttbullar på jul.

Kryper ner igen, klarvaken men mätt.

Igår tog vi revansch och tog segern på Öloppet sprint. 2015 förlorade vi vinsten med 2 sek och har varit bittra över den förlorade spurtstriden sen dess. Det skulle vara skönt att ställa sig på startlinjen, vi hade gjort allt rätt. Vi var redo att krossa motståndet och ta revansch, men det är så mycket som händer under ett swimrunlopp och igår var inget undantag.

Första simningen på Öloppet. Foto: Jakob Edholm

Vi fick en flygande start, hamnade längst till höger inför första simmet och istället för att vada ut i sand kunde vi slänga oss i från en klippa och börja simma direkt. Vi vann oändligt många sekunder på det och fick dessutom fri väg. Eller ja vi hade ett herrlag bredvid oss som gjort samma. Den ena i laget var en mycket bättre simmare än sin partner så han simmade ryggsim bredvid mig typ hela vägen över farleden. Lite knäckande när jag simmade mitt hårdaste och snabbaste och verkligen upplevde det som snabbt, där ligger han och myser och tittar på himlen. Gah, så störande att bli nerplockad på jorden sådär 😉

Vi såg inga damlag under hela tävlingen så kämpade på med våra egna toppar och dalar. Jag kände redan efter första simningen när jag skulle piska kroppen uppför terrängen att den här dagen är inte min dag, och så rätt jag hade. Under simningarna kunde jag tugga på hyfsat bra och älskar hur de höga vågorna suger tag i oss och likt på Liseberg bjuder på riktiga magsug när vågen släpper taget om oss. Men löpformen var som bortblåst, jag gick i nästan alla uppförsbackar, trött och färdig som hjälte redan på andra löpsträckan. Julia fanns vid min sida och försökte peppa, dra mig och till sist fick jag lite skäll. Välförtjänt, hon hade testat alla andra metoder och knappt fått kontakt.

Jag inser att jag ibland underskattar värdet av att vara en del i ett lag. Vid det här laget har vi ganska mycket erfarenhet om varandras styrkor och svagheter. Vi har funnit en balans och kan jobba runt dem utan att trampa varandra på tårna. Julia känner skillnaden mellan när jag latar mig mot när jag verkligen har det tufft. Jag försökte mygla och köpa mig tid i en uppförsbacke igår, det kände hon direkt…

” – Om du ska gå får du gå fortare!!” 

Skrek hon med sin argaste ton!

Att träna och tävla som lag så pass mycket som vi gör är magiskt. Många delar av tävlingen tänker jag inte ens på att vi är två, allt bara flyter och vi vet exakt vart vi har varandra. Det är en sån sjukt bra känsla!

Igår behövde jag verkligen Julia, jag var helt under isen. Men vi malde på och försökte hålla modet uppe, tillslut var vi på den sista långa löpningen, de 6km innan mål och som från ingenstans dyker vår fantastiska kompis Jonas Hellqvist upp.
Snygg, fräsch och galet vältränad med världens bredaste leende. Han är en tvättäkta Ironman, vrålstark, gasellsnabb men helt prestigelös och bara urhärlig! Det var som om han blev helt överlycklig över att se oss, jag var så långt nere i källaren men han fick mig att snegla mot källartrappan. Han peppade, sprang fartlek runt oss och boostade oss, typ:

”Ni ser starka ut tjejer”

 

Jag satte lite i halsen av den kommentaren för jag vet att jag inte sett så där trött ut på mycket mycket länge, men jag fick ändå fram någon form av reaktion och det får ses som positivt.

Vi tog oss i mål, eller Julia tog oss i mål. Vi gjorde det! Vi krossade motståndet och tog äntligen en seger i Öloppet sprint, nu lägger vi de bittra 2 sek bakom oss.

Må gott!

Ses vi på Marstrand för MOW swimrun nästa lördag?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

crawlkurserbloggen
Assign a menu in the Left Menu options.