Skip to content

Isles of Scilly – Ingen vanlig race report 

Vi landade i London 02.00 – 6 timmar försenade. Hyrbilen väntade som tur var på oss. Ösregn, vänstertrafik och vägarbeten, ändå anlände vi Penzance och färjeläget med god marginal 1 timme innan avgång. Helena och Linn som också tävlar för Crawlkurser mötte upp med ett leende. Blott 15 minuters sovstopp på vägen, koffein och socker i mängder. Vi somnade darriga på färjan.

Isles of Scilly är en liten ögrupp utkastad i Atlanten utanför Englands sydvästra spets. Med andra ord utmärkta förutsättningars för ötillö-organsationens signum om ”a unique race in a unique place”. Ca 2000 personer bor det här, fördelat på 5 bebodda och ett stort antal obebodda öar.

Vi checkade in på Tregarthens hotel, ett av öns mer anrika. Mjuka heltäckningsmattor, shortbread och en egen liten te-buffé på rummet, ingen tvekan om vilket land vi kommit till. Dessutom vidunderlig utsikt. Vi somnade ett par timmar innan race briefing aningen stressade att ta igen den natt sömn vi gått miste om.

Som vanligt vibrerade luften av nervositet och förväntan under race briefing. Knappt hundra lag på plats, 15 nationaliteter och endast en handfull svenska lag. Swimrunfamiljen växer!

En mycket god natts sömn. Kl 10.00 pang, där gick startskottet. Den vanliga tjurrusningen. Vi startade långt fram, vi hade bra koll på sträckan fram till första simningen och visste att det fanns risk för köbildning. Budskapet på race briefingen var tydligt, vill du springa fort ställ dig långt fram, annars starta en bit bak. Vi tycker att principen med självseedning alltid har fungerat bra och tycker det är olyckligt att vissa tävlingar börjat med godtyckliga seedningssystem eller ännu värre, att seeda efter kön.


Banans upplägg var lite annorlunda än tidigare lopp med tre löpdelar ca sju km vardera och två längre simningar på 2000 respektive 2400 m. Därimellan några kortare sim- och löppartier.


  
Om det finns en swimrunhimmel så finns den här! Banan tog oss genom botaniska trädgårdar, över kritvita sandstränder, genom turkost hav med oändligt siktdjup, upp för berg, över vida fält och längs smala svindlande stigar på lodräta klippväggar. Dessutom Storbritaniens fornminnestätaste plats med borgar och andra lämningar precis överallt. Vilket ställe, och vilken lyx att få springsimma genom denna miljö.

  
Men det skulle visa sig att swimrunhelvetet låg vägg i vägg. Johan hade dragit hårt på de första simningarna och redan i början av den andra längre löpningen märkte jag hur glädjen och peppen försvann. Nu var det min tur att ta ansvar. Det fina med swimrun är ju att man är två i varje lag och kan hjälpa varandra ur svackor. Jag hade dessutom inga som helst planer på att tappa andra platsen som vi hållit sedan start.

 Energistation med klass! Vita linnedukar, hembakade delikatesser men framförallt apelsinklyftor! Så befriande när det känns som de slemmiga gelsen börjar rinna ut genom öronen. Gnistan tillbaka, men 2400 meter ström och kall simning senare var den borta igen och Johan om möjligt ännu tröttare. Men jävlar vad bra han simmade! Nu var det bara 7 km löpning kvar till mål. Vi fick höra att vi låg 11 totalt och bestämde oss för att vi skulle komma topp tio. Någon kilometer från mål får vi sikte på ett herrlag. Pensionärerna längs målrakan hejar, vi ökar och springer om. 30 km trail och 7,5 km simning, 2a i mix, 10 totalt, fyfan vad skönt att vara i mål!

Helena och Linn som några veckor tidigare värmt upp med en vinst på Utö sprint kom in på en hedrande sjätteplats i damklassen. Tillsammans hade vi ett par dagar semester efter racet då vi tog chansen att i ett något lugnare tempo utforska huvudön. Vi testade öns egna Pinot Noir, betydligt bättre var sconesen och teet på Tregarthens hotellets terass med utsikt över racets första simning.


Vi kommer särskilt minnas

Isles of scilly! Åk hit! Oändliga möjligheter för den som gillar att vara i naturen.

Hejarklacken med söta brittiska pensionärer (”well done”)

Tregarthens hotell. Så brittiskt, så mysigt! ??

Sammanhållningen! Kul med en tävling som sträcker sig överen hel helg (race briefing fredag, race lördag, bankett och prisutdelning söndag)

Organsationen! Minutprecision och fantastiska funktionärer.

Vi saknade

Stora tydliga landmärken vid de långa simningarna.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

crawlkurserbloggen
Assign a menu in the Left Menu options.