Skip to content

Gothenburg Triathlon 2016 – Race report

Under våren har det varit sparsamt med tävlingar. Det har faktiskt bara blivit ett 10 km lopp, Mölnlyckeloppet, för min del vilket inte alls var enligt ursprungsplanen. I och för sig skulle man kunna räkna in ”träningstävlingen” i triathlon vid Råda Säteri som en tävling. Till den kommer alltid ett många duktiga triathleter som inget hellre vill än att testa sin fysik. Fast känslan har ändå varit att Gothenburg Triathlon blir den egentliga tävlingspremiären.

En olympisk distans med en ganska tuff bana både på cykel och löp skulle avklaras. Vinterns träning har gott hyfsat bra så jag var nyfiken på om jag kunde förbättra mitt resultat från året innan. Taktiken var att komma in i simningen och hitta ett bra flyt för att sedan gå ut hårt på cyklingen i förhoppning om att kunna ligga på rejält under alla fyra varven och klättra i resultatlistan. Vis av erfarenhet så skulle jag inför löpningen försöka dämpa adrenalinpåslaget första kilometern för att sedan öka och hålla ett jämnt högt tempo.

Simning Gothenburg Triathlon

Gothenburg Triathlon – 11 June 2016, Photo: Foto Moije

Simningen gick lite långsammare än önskat. Jag hade nog en förhoppning om att kunna simma ett par minuter snabbare. Just simningen är min svagaste länk men jag försökte simma så rakt och fort jag kunde. Jag fick några smällar i huvudet av både fötter och händer som resulterade i blåmärke runt egna ögat. Ett par kallsupar i den blåsiga och något vågiga Rådasjön hanns också med innan simningen var till ända. Känslan efter simningen var ändå okey. När jag klev upp ur vattnet var jag helt fokuserad på att göra en bra växling men det blev mest en förvirrad växling där jag först inte hittade min cykel och på det en krampkänning i baksidan låret vilket gjorde att T1 tog på tok för lång tid.

Nu var jag redo för 40 km cykel. Jag försökte ligga på direkt men kroppen svarade inte. Benen var inte alls med mig och, som det kändes där och då,  blev jag från- och omcyklad av alla. Frustrerande men jag bet ihop och körde på lätta växlar med hög kadens för att se om det gick att få fart på benen. Efter ungefär ett varv märkte jag att benen kändes lättare. Jag provade att öka tempot. Med piggare ben började jag komma ikapp de som kört om mig innan. Mentalt var det skönt och gav lite extra krafter. Gjorde sedan jämna varvtider fram till växlingen. Några ur eliten varvade mig på cyklingen. Det är imponerande med vilken fart de kommer.

Om växlingen mellan sim och cykel var något förvirrad så gick växlingen mellan cykel och löp desto bättre. Det kändes som om jag knappt var inne i T2. Stack ut på löpningen i kontrollerat tempo. Jag visste att löpningen erbjöd många branta backar på stig så jag ville inte dra på mig för mycket syra första kilometern. Men efter redan 500 meter bestämde jag mig för att öka. Kände mig stark. Höll ihop löpningen riktigt bra och det var ingen som hotade ordentligt bakifrån så jag kunde ha fullt fokus på de ryggar jag såg framför mig. Jag sprang om flera medtävlare och hade en riktigt bra känsla. Alla tuffa intervallpass på Valhalla IP med Triathlon Väst verkar gett utdelning.

Medalj Gothenburg Triathlon

Photo: Gothenburg Triathlon

Sammanfattningsvis var det ett bra lopp. Tiden blev 2.26:02. Bättre tid än året innan fast vi i år simmade 400 m längre (året innan var det så kallt i vattnet vilket gjorde att simsträckan kortades med 400m). I stort är jag nöjd, speciellt med den avslutande löpningen. GPSen avslöjade dock att jag inte simmat så rakt. Dumt att kasta bort tid på att simma längre än vad man behöver. Får sikta mer och bättre helt enkelt. Helt klart är att cyklingen måste höjas ett par snäpp. Får lägga lite mer fokus på den framöver.

Jättekul med alla hejarop från åskådarna utmed banan. Men framförallt var delar av familjen och hejade på. Det gav en massa extra energi och glädje! Årets medalj kommer barnen leka och ha glädje av.

Ser redan fram emot nästa tävling 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

crawlkurserbloggen
Assign a menu in the Left Menu options.