Skip to content

ÖTILLÖ the mother of all swimrun races!

ÖTILLÖ startade genom en vadslagning mellan fyra kompisar under en blöt kväll vid Utö värdshus. Sist att ta sig till Sandhamn får betala notan! Två lag tävlade och det tog vinnaren över 24 timmar att klara utmaningen. Sedan dess har ÖTILLÖ utvecklats till ett världsmästerskap och rankas av CNN som en av de tuffaste uthållighetstävlingarna i världen.

Den 7 september står vi på startlinjen!

ÖtillÖ 2014, Foto: JakobEdholm.com

ÖtillÖ 2014, Foto: JakobEdholm.com

Innan vi går i mål kommer vi ha lagt 65 km löpning och 10 km simning fördelat på 22 simsträckor bakom oss. Den längsta simsträckan är knappt 2 km och längsta löpsträckan ungefär 21 km.

ÖtillÖ 2014 Foto: JakobEdholm.com

ÖtillÖ 2014 Foto: JakobEdholm.com

Hur är känslan då? Peppade! Vi har hållit igång helt ok under sommaren eftersom vi haft en hel del tävlingar. Förra helgen sprang vi Ultravasan (den korta 45 km). Vi tog det lugnt. Det var gott med en ordentlig genomkörare och skönt att benen var pigga när vi ökade tempot sista 15 km. Anna testade nya skor (Icebug Zeal) med blödande skavsår som resultat. Som tur var hade vi med hennes gamla Acceleritas i löpsäcken och kunde byta. Ser inte bättre ut än att hon får köra de gamla skorna på ÖtillÖ. Inte optimalt med 2mm gummi under fotsulorna men knappast ett alternativ att börja experimentera med nya skor nu.

ÖtillÖ 2014, Foto: JakobEdholm.com

ÖtillÖ 2014, Foto: JakobEdholm.com

Hur borde man planera inför ett sådant här lopp? Jag tror ÖtillÖ handlar mycket om att hålla jämn konstant fart, få i sig ordentligt med energi och att inte krokna på den långa löpningen på Ornö. De 10-15 snabbaste lagen klarar banan på 8-10 timmar. Om man snittar 6:00 tempo tar löpningen ungefär 6:30 tim. Då har man 3:30 tim på sig att simma 10 km för att klara 10 timmar, dvs drygt 20 min per km. Inga extrema farter, men då har vi inte räknat med bytena mellan simning och löpning. 22 växlingar tar tid, och kraft. Jag tror vår strategi får vara att försöka hålla oss mellan 5:30 och 6:00 tempo och simma på allt vad vi orkar, det är sannolikt här vi kommer tappa tid. Under 11 timmar var topp 3 i mix förra året. Min gissning är att det kommer gå betydligt snabbare i år!

Förutom att förbereda oss för ÖtillÖ så förbereder vi ett annat om möjligt ännu större äventyr. I våras köpte vi Norrmannebo kapell som ligger ca 30 min utanför Göteborg. På fredag går flyttlasset och på söndag testar vi vår nya hemmaskog Svartedalen vildmarksområde. Proppfull med slingriga trails och sjöar för simning precis utanför dörren 🙂

Foto Axelssons fastighetsbyrå

Foto Axelssons fastighetsbyrå

Foto Axelssons fastighetsbyrå

Foto Axelssons fastighetsbyrå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

crawlkurserbloggen
Assign a menu in the Left Menu options.