Skip to content

Segersöttma på salta Marstrand Open Water Swimrun, sprint

Jag har inte varit på Marstrand mer än en handfull gånger men de gånger jag varit där slås jag av hur vackert Sverige kan vara. Men framförallt konstaterar jag hur olika landskap Sverige presenterar för oss.

Jag som är van vid Karlsborg och Vätterns skärgård där man som liten imponerades av äldsta kusinens galna hopp utför den högsta klippan i Djäknesundet. Att se honom slängas sig ut för kanten, sprattla som en sprattelgubbe, för att sen landa i det kristallklara men iskalla vattnet var som magi. Jag imponerades och kände ett rus i kroppen, jag ville också vara den som imponerade och fick andra att känna det jag just kännt. Men jag vågade aldrig utan satt med mammas nybakade bullar och mormors saft och tittade på när mina yngre kusiner gjorde sitt bästa för att närma sig den brantaste kanten. Oftast var mina mostrar där och ropade tillbaka dom innan dom hann trigga igång varandra att hoppa. Nervösa skrik och skratt slog mellan klippväggarna men byttes snabbt mot tystnad och stillhet när vi alla fikade på mammas bullar och drack den ljusaste av alla svartvinbärssafter, vi var djupt imponerade. Jag och mina kusiner växte upp med en förebild som var modig, stark och lite farlig. Vi ville alla bli lite mer som han.

Jag var hänförd av Marstrands mjuka klippor som formats efter höststormarna, det kändes lyxigt att få springa på så välslipade klipphällar och en förhållandevis lätt terränglöpning. Det enormt stora svarta havet krävde våran fulla uppmärksamhet och navigationen i vattnet var svår, svårt att se vad som väntade och mäktigt när man kände de starka strömmarna som drev på. Det gjorde den sista simningen till en simning i medvind men också en av simningarna till en stor u-sväng. När vi passerade hamnen och den stora gågatan påmindes jag av att det varit en gammal hamnstad, vattnet som aldrig la sig utan var i full rörelse året om. Det söta pittoreska samhället med sina små trähus som vi passerade precis efter start och sen igen vid varvning. Sista gången vi passerade husen hörde jag ett äldre par diskutera tävlingsformen. Jag fantiserade om hur dom växt upp här och levt sina liv på ön, jobbat med handeln eller kanske underhållet av fästningen. Dom kändes rofyllda och lyckliga.

Den mäktiga fästningen gjorde sig påmind i bakgrunden. Tänk de politiska fångar som suttit här och blickat ner över handelsstaden Marstrand. Fast det klart, dom kanske inte hade rum med utsikt. Undra om dom ens hade fönster?! Den är ju inte som Karlsborgs fästning, mäktig på ett annat sätt än bara stor och brötig. Hela tävlingen bjöd på en historisk upplevelse i fantastisk miljö. Jag ryser av tanken på att mitt tioåriga jag hade varit djupt imponerad. Vi kammade hem segern i damklassen och trillade in som tvåa totalt.


Vilken fantastisk upplevelse! Detta är verkligen en perfekt tävling för er som vill testa Swimrun.//Emma Åhberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

crawlkurserbloggen
Assign a menu in the Left Menu options.