Skip to content

Race Report Åstol Runt

image
Dags för Åstol Runt ute i den bohuslänska skärgården. Simma ett varv runt ön, spring tre varv, ca 2000m simning och 7,2 km löpning. Kände mig väl förberedd trots att senaste nätterna inte bjudit på mycket sömn pga en viss tio månaders Oscar..

Har kört en del kortare intevallpass för att få upp farten på löpningen och Peters (crawlkurser.com) stenhårda simpass på fredagarna under våren har onekligen gjort sitt. Har gått från 3:17 på 200m i januari till 2:58 i juni!
Nu var det dock inte lugnt varmt vatten i bassäng, nu var det öppet hav, vågor och brännmaneter som gällde, betydligt tuffare förhållanden.

Dom yttre förutsättningarna var perfekta. Sol, varmt och förhållandevis lite vind. Det var dessutom varmt i vattnet till min stora glädje. Ca 17 grader i jämförelse med 14 grader som det var på Göteborg Triathlon tidigare då jag frös ihjäl och inte kunde simma ordentligt. Är det för kallt får jag svårt att andas när pulsen går upp och måste simma frustrerande långsamt för att överhuvud taget komma i mål. Hade dock inga känningar av detta under insimmet utan kunde köra på för fullt.

Starten gick i två omgångar. När jag anmälde mig i februari kände jag mig allt annat än elit så det blev motionär vilket innebar att jag startade 3 min efter elitgruppen. Hade jag vetat att jag skulle bli så mycket snabbare på simningen hade jag anmält mig till elitgruppen..

Fördelen var att jag fick en helt ostörd simning, nackdelen var att jag inte kunde ta ”fot”på någon snabb. Efter den sedvanliga rushen i starten där halva fältet körde slut på sig själva kom jag loss ensam och kunde hitta mitt eget tempo. Simmade själv och kunde njuta av det klara vattnet med maneter och trevlig undervattensmiljö. Lyckades till min förvåning dessutom undvika alla brännmaneter!

Höll ett hårt men inte maxtempo för att kunna göra en bra löpning. Ville inte vara för trött eller ha för hög puls. Kom ganska snart ifatt dom långsamma ur elitgruppen men då jag höll mig relativt nära land och alltid andas åt vänster (mot ön) så såg jag inte hur många jag passerade. Känns dock alltid bra för självförtroendet att passera folk i stället för att bli passerad. In mot stegen var jag nästan sugen på att köra ett varv till..

Gjorde som alltid en dålig växling. Av någon anledning tog jag av mig simglasögon och mössa sist och fumlade dessutom med klockan. Inte många sekunder men onödigt.

Stack ivrigt iväg på löpningen i ett på tok för högt tempo vilket snabbt straffade sig med maxpuls och mjölksyra. Det är fascinerande hur svårt det är att behärska sig själv i stundens hetta. Gjorde första två kilometrarna på 3:55/km i snitt vilket är för snabbt för mig när man legat i 17-gradigt vatten i en halvtimme och kroppen behöver tid för att komma igång. Slog av på tempot tredje kilometern och hittade tillbaka i ett mer rimligt tempo kring 4:05/km där jag kunde få ner pulsen och låta kroppen bli varm och komma igång ordentligt.

Från fjärde kilometern och in i mål kunde jag därefter springa kontrollerat strax över 4min/km utan att tappa farten och dessutom med krafter kvar för en slutspurt. Kände mig mycket nöjd med loppet när jag kom i mål! Kan konstatera att sju kilometer är lite för kort för mig då jag helt enkelt är för långsam. Kunde inte springa fortare än jag gjorde men hade nog kunnat springa några varv till..

Hade ingen aning om placering men kände att det borde vara topp tio med tanke på att jag startade tre minuter efter elitgruppen och en snabb räkning av hur många som hade kommit i mål. När resultaten sedan kom upp på hemsidan visade det sig att jag blev femma av totalt 168 fullföljande vilket kändes riktigt bra! Hade två minuter upp till fyran så jag vara aldrig nära prispallen men med en femte plats så bär man med stolthet finisher-tröjan och laddar inför nästa år.

Johan Ljung

#åstolrunt #crawlkurser #nononsens
http://www.crawlkurser.com/
http://www.astolrunt.se/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

crawlkurserbloggen
Assign a menu in the Left Menu options.